Van koolhydraatruilwaarden naar grammen

Bij het begin van de diagnose leerden we rekenen in koolhydraatruilwaarden om de juiste insulinedosis toe te dienen. Elke koolhydraatruilwaarde bevat ongeveer 12,5 gram koolhydraten. Het werd al snel een gewoonte en we speelden al snel met de getallen in ons hoofd. Een appel is 1, een klein zakje chips is 2, … Als hulpmiddel hadden we in het begin veel aan de Sweetbee.

Met de verandering naar de Tandem t:slim insulinepomp schakelen we over naar tellen in grammen. Het diabetesteam raadde ons een handige tool aan ‘mijn Eetmeter’. Een app, gratis te downloaden is nu onze nieuwe buddy.

De app is vlot te gebruiken. Na het instellen van ‘koolhydraten’ als voedingstof waar je advies over wil krijgen, kan je vlot aan de slag via ‘mijn eetdagboek’. Per maaltijd maakt de app een mooie som van de in te geven koolhydraten. We zijn ervan overtuigd dat de getallen al snel terug in ons hoofd zullen zitten…ze zullen alleen een beetje groter zijn 😉

Geplaatst door

Ik ben Leen, gehuwd met een schat van een man en trotse mama van een zoon Len en een dochter Jits. Ik ben werkzaam als ergotherapeute in een woon-zorgcentrum. Eind juni 2018 kregen we het nieuws dat onze dochter diabetes Type 1 heeft. Het zette onze wereld even op zijn kop. Graag wil ik hier mijn ervaringen delen.