Terug naar school…

Het nieuw schooljaar gaat beginnen. Best wel spannend voor onze dochter want het nieuwe schooljaar betekent dit jaar ook een nieuwe school.

We kozen voor geen al te grote school, een school die vooral bij onze dochter goed voelt. Bij de inschrijving bleek dat ze nog niet te veel ervaring hebben met leerlingen met diabetes. Op het einde van de vakantie spreken we af met de zorgcoördinator zodat onze dochter een vlotte start kan nemen. De zorgcoördinator kan de leerkrachten waar onze dochter les van zal krijgen al wat op de hoogte brengen. We houden het bij basisinfo: onze dochter moet ten allen tijde haar glycemiewaarden kunnen checken, indien de waarden te laag zijn iets eten in de klas en jawel, zij mag alles eten. We vertellen dat glycemiewaarden kunnen beïnvloed worden door heel veel verschillende factoren en dat dit niet altijd te voorspellen valt. Sporten is soms nog wat zoeken, en zeker sporten op school is soms moeilijk in te schatten, afhankelijk van wat de lessen inhouden en hoe intensief deze zijn.

We geven mee dat onze dochter alles zelf weet en kan regelen. We geven een reservekit af ( van druivensuiker, koekjes, batterij voor de pomp tot infusiesets en naalden enz.). We geven ook een insulinepen en glucagonpen om in de koelkast op school te bewaren. Op die manier kan ze zich steeds behelpen moet er iets onverwachts voorvallen. We bezorgen de school ook een extra weegschaal, voor het geval ze warm wil eten op school of moest er een traktatie uit de lucht vallen die moet berekend worden. En de lijst met belangrijke telefoonnummers: mama en papa, maar ook de diabetesverpleegkundige, arts, Medtronic,… . Met andere woorden een gans pakket. Makkelijk dat we dit al op voorhand kunnen bezorgen en toelichten. Al een zorg minder op de eerste schooldag.

Het geeft ons een gerust gevoel dat ook de diabetesverpleegkundige van het ziekenhuis contact zal opnemen met de school en wil langsgaan om meer info te geven aan de leerkrachten. En in oktober volgt nog een vormingsavond voor leerkrachten. Blij dat er vanuit het ziekenhuis zoveel inspanningen worden gedaan om mensen uit het onderwijs hierover ‘bij te scholen’. Blij met deze achterban!

Geplaatst door

Ik ben Leen, gehuwd met een schat van een man en trotse mama van een zoon Len en een dochter Jits. Ik ben werkzaam als ergotherapeute in een woon-zorgcentrum. Eind juni 2018 kregen we het nieuws dat onze dochter diabetes Type 1 heeft. Het zette onze wereld even op zijn kop. Graag wil ik hier mijn ervaringen delen.

Een reactie op “Terug naar school…

Reacties zijn gesloten.