Beginnersfouten

Jawel, we maakten beginnersfouten en maken er nog steeds… . We kregen nochthans een degelijke opleiding. Een opleiding tot verpleegkundige, diëtiste en zelfs een vleugje dokter. We merkten al gauw dat diabetes een spel is van trial and error, van gericht gokken en soms zelfs van buikgevoel volgen. Een kant en klare handleiding? Het is een droom, wat zou dat handig zijn! De richtlijnen die we moeten volgen zijn duidelijk maar het is geen exacte wetenschap. Het is zelfs bij iedereen anders…hoe iemand anders het aanpakt kan inspireren maar er is geen zekerheid dat het bij jou ook zo werkt… en dus blijft het verder proberen en op zoek gaan.

Na 8 maanden lijken we er zo ongeveer mee weg te kunnen, in de mate van… In het begin lieten we ons soms vangen door verpakkingen van voeding. Ik liet me ooit verleiden door een verpakking waarop in het groot ‘No Sugar’ stond. Tot je dan thuiskomt en de voedingswaarden bekijkt en het product vol koolhydraten zit…tja…

Ik bakte ook eens pannenkoeken vrij recent na de diagnose. Om het aantal koolhydraten zo laag mogelijk te houden gebruikte ik sojamelk. Het leek me leuk voor onze dochter dat ze er veel kon eten en niet teveel moest spuiten…Ze zagen er wel lekker uit en onze dochter zag het volledig zitten: ‘Ik ga vier pannenkoeken eten!’. Gespoten dus voor dat aantal… Tot na de tweede pannenkoek: ‘Mama, ik vind ze eigenlijk niet zo lekker…’. Dan maar in de kast beginnen kijken wat ze nog kon eten om toch aan het aantal koolhydraten te komen waarvoor ze had gespoten…

We leren er wel uit, een ezel stoot zich geen tweemaal aan dezelfde steen… We maken nog steeds beginnersfouten maar zien ze telkens als een les. Het helpt ons verder op weg in onze zoektocht.

Geplaatst door

Ik ben Leen, gehuwd met een schat van een man en trotse mama van een zoon Len en een dochter Jits. Ik ben werkzaam als ergotherapeute in een woon-zorgcentrum. Eind juni 2018 kregen we het nieuws dat onze dochter diabetes Type 1 heeft. Het zette onze wereld even op zijn kop. Graag wil ik hier mijn ervaringen delen.

2 reacties op ‘Beginnersfouten

 1. Heel herkenbaar…, die beginnersfouten…., zo dacht ik, dat het woord “HI” op de meter(toen we in het ziekenhuis zaten met de diagnose) een soort welkom was…… 🙂
  Dochterlief heeft het nu 8 jaar en je zou zeggen, dat we alle “fouten” al een keertje hebben gemaakt…., maar dat is helaas niet zo. Het blijft soms onvoorspelbaar, hoe suikers reageren en het is niet altijd een optelsom…, helaas…
  Toch blijven we positief en proberen we het zo goed mogelijk te doen…, er is geen andere keuze.

  Geliked door 1 persoon

  1. Goed om positief te blijven en steeds weer door te gaan! We beseffen dat we nog veel zullen botsen…maar we proberen ons leven zo gewoon mogelijk verder te zetten en de diabetes niet alles te laten bepalen. Er zijn inderdaad geen andere opties…

   Like

Reacties zijn gesloten.