Zwemmen

Met diabetes er bij wordt alles dat je voor het eerst terug doet een uitdaging (en sommige zaken blijven ook precies een uitdaging). Eentje daarvan is zwemmen… Er zijn twee zaken waarmee we nu rekening moeten houden: de sensor en de pomp.

De sensor is wel even bestand tegen water maar veiligheidshalve dekken we die toch af. We kregen de tip om een zelfklevend rekverband te gebruiken , heel goedkoop te vinden in de Action.

Dit verband is inderdaad wel goed, het lukt ook wel om deze een aantal keer na elkaar te gebruiken. Maar het is toch een beetje een gedoe en niet zo handig om dit alleen aan te brengen.

In onze verdere zoektocht kwam ik op de website Annaps. Daar vond ik bij zwemkledij een band om over de sensor te dragen. Geïnspireerd door de armband ging ik op zoek naar badpakkenstof. Deze stof bleek echter niet makkelijk te vinden… .

Ik kwam op het idee om eens te kijken bij de Zeeman. En lucky me ;-), ik vond er een truitje voor peuters gemaakt in badpakkenstof voor 1 euro (lang leve de solden!). Badpakkenstof is wel niet makkelijk om in te stikken met de machine, zo bleek… ik kon gelukkig een beetje ‘zeuren’ door de mouw van het truitje te gebruiken. Dit had de juiste breedte voor de arm van onze dochter en het scheelt ook al een zoom… Met veel geduld kwam ik toch tot een treffelijk resultaat.

Het belangrijkste: het bandje is heel handig, hoeft enkel over de arm geschoven te worden en blijft goed zitten dus sensorprobleem opgelost!

dsc_0811

De pomp…die mag gelukkig afgekoppeld worden bij het zwemmen. Dit zorgt er in de eerste plaats voor dat de kans op een hypo veel kleiner is. Het infusiesetje moet worden afgesloten met een bijgeleverd stukje. Eén van de uitdagingen voor onze dochter zal alvast het niet verliezen van dit stukje zijn in een rommelige zwemtas.

Ook hier is er de schrik dat het infusiesetje zal loskomen. Wij zetten deze afwisselend op de buik en de dijen… . Als de set op haar buik staat wordt hij wel wat beschermd door het badpak. Als hij op de dij staat is het wat moeilijker…een band om rond het been te dragen lijkt ook niet zo’n goed plan… . Er is de mogelijkheid om hier een grote pleister op te leggen zoals Tegaderm maar dat is terug een gedoe. Aangezien we altijd weten wanneer onze dochter gaat zwemmen besluiten we eerst te proberen om de infusieset wat beter te doen plakken bij het plaatsen en gebruiken Skin Tac. En jawel, deze zorgt ervoor dat de infusieset super blijft kleven, ook na het zwemmen.

Voorlopig lijken we hier mee verder te kunnen…op naar veel zwemplezier!

 

Geplaatst door

Ik ben Leen, gehuwd met een schat van een man en trotse mama van een zoon Len en een dochter Jits. Ik ben werkzaam als ergotherapeute in een woon-zorgcentrum. Eind juni 2018 kregen we het nieuws dat onze dochter diabetes Type 1 heeft. Het zette onze wereld even op zijn kop. Graag wil ik hier mijn ervaringen delen.

2 reacties op ‘Zwemmen

Reacties zijn gesloten.