Ik ga op reis en ik neem mee…

We zijn nu twee weken ver met de insulinepomp en het lukt aardig. We zijn er klaar voor om op reis te vertrekken. Deze keer maak ik een checklist met alle ‘diabetesstuff’ die we denken nodig te hebben…. Het is een lange lijst geworden van ‘naaldje’ tot ‘weegschaal’. Deze keer mogen we echt niets vergeten. Niet dat het direct zo’n grote ramp zou zijn want we gaan naar Denemarken, binnen Europa, waar we vermoedelijk ook wel aan alles kunnen geraken moesten we iets vergeten zijn.

We hebben speciaal een ‘diabetesbox’ gekocht, een praktische doos waar we alles samen kunnen bewaren. Het is best wel een extra stuk bagage. Daar moeten we dus vanaf nu ook rekening mee houden. Wat ik nog heb gedaan? De vertaling van ‘koolhydraten’ opgezocht in het deens. Het blijkt ‘kulhydrater’ te zijn. Dat lijkt heel goed op het nederlands dus gaan we zeker herkennen op de verpakking. Terug een geruststelling.

We verblijven een week in een vakantiewoning, ideaal want dan kunnen we zelf ook koken. We kunnen zelf onze planning maken en eten wanneer we willen. Voor op de heenreis voorzien we ons nu wel van de nodige voeding. Normaal gezien kijken we wel waar we terecht komen om te eten maar dat risico durven we nu niet nemen. Als we nu  niet direct een restaurant kunnen vinden willen we voldoende bij hebben. We nemen ook ontbijt mee en eten voor een eerste middagmaal. Kwestie van zeker te zijn om niet te lopen stressen de eerste dag om alles ter plaatse te vinden. Het geeft ons een veilig gevoel.

Zowel de heen-en terugreis als ons verblijf zijn vlot verlopen. We hebben eigenlijk heel veel geoefend en geleerd met als resultaat:

  • we zijn nu heel goed in aperitieven en dan iets later eten. We hebben dit dagelijks ingeoefend zodat we dit zeker goed onder de knie hebben 😉
  • we weten dat we voor pizza niet te zuinig moeten zijn bij het tellen van de koolhydraten
  • dat je niet alles kan afwegen op restaurant en een gokje naar het aantal koolhydraten niet altijd makkelijk is.
  • dat er geen drama’s gebeuren als je de koolhydraten verkeerd inschat. Als je de glycemiewaarden dan verder opvolgt en indien nodig correcties doet, komt dat allemaal weer goed.
  • dat krabben graag biefstuk eten, en pizza en andere voedseloverschotten en voor heel wat vermaak kunnen zorgen….maar dit terzijde 🙂

DSC_0342

De diabetes was mee op reis maar heeft ons niet geremd in de dingen die we wilden zien en doen. We hebben alles kunnen doen wat we planden.  s’ Ochtends liep onze wekker af wat we voordien nooit deden op reis, we aten op een vaster tijdstip,…kortom we hadden meer structuur. Maar eigenlijk gaf dit ook zijn voordelen.

We hebben genoten en zijn blij dat dit een succesverhaal was. Het doet ons zin krijgen in meer en geeft ons het gevoel dat het ons lukt om ‘normaal’ te leven…met de diabetes in kantlijn. Want aanwezig was hij wel maar hij overheerst onze herinneringen aan de reis zeker niet.

Geplaatst door

Ik ben Leen, gehuwd met een schat van een man en trotse mama van een zoon Len en een dochter Jits. Ik ben werkzaam als ergotherapeute in een woon-zorgcentrum. Eind juni 2018 kregen we het nieuws dat onze dochter diabetes Type 1 heeft. Het zette onze wereld even op zijn kop. Graag wil ik hier mijn ervaringen delen.

Een reactie op “Ik ga op reis en ik neem mee…

Reacties zijn gesloten.